Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení vybraných vonných látek v potravinách
Greifenthalová, Ivana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení 26 nejdůležitějších alergenních vonných látek v potravinách, jako modelové vzorky byly vybrány sypané bylinné aromatizované čaje. Jednou z hlavních charakteristik čajů je aroma, které je úzce spjato s chutí a vůní jednotlivých čajů. Teoretická část této práce je zaměřena na charakteristiku čaje, druhy čaje, způsob výroby, rozlišení čajů dle fermentace a na jejich nesporný vliv na lidský organismus. V experimentální části byly pomocí metody mikroextrakce tuhou fází (SPME-GC-FID) ve spojení s plynovou chromatografií identifikovány a kvantifikovány alergenní vonné látky v 10 vybraných vzorcích sypaných aromatizovaných čajů. Součástí práce je i senzorické hodnocení chutě a vůně jednotlivých čajů kvalifikovanými hodnotiteli.
Příprava nanočástic green syntézou
Kortusová, Dominika ; Valušová,, Eva (oponent) ; Šimšíková, Michaela (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá green syntézou nanočástic ušlechtilých kovů. V první části práce byla provedena literární rešerše, která mapuje tradiční i nové způsoby výroby kovových nanočástic. Největší pozornost je věnována různým druhům green syntéz, které jsou ekologicky šetrnou alternativou dnes průmyslově používaných metod. Druhá část práce popisuje přípravu nanočástic zlata a stříbra za pomoci čajových výluhů. Zde je podrobně popsán postup a průběh syntézy a to včetně fotografické dokumentace. Celkem bylo připraveno osm koloidních roztoků nanočástic, čtyři od každého kovu. Vzniklé nanočástice byly následně podrobeny UV-vis spektrální analýze. Spektrofotometricky byl též zmapován časový vývoj jednotlivých syntéz. Dále byla změřena objemová distribuce velikostí nanočástic, která je v závěru práce srovnána se snímky pořízenými skenovacím elektronovým mikroskopem. Výsledky ukázaly, že výluhy z čajů, především z černého a rooibosu, jsou vhodné pro green syntézu stabilních nanočástic ušlechtilých kovů.
Dokument o Du Du
Willertová, Aneta ; Bačíková, Alžběta (oponent) ; Klímová, Barbora (vedoucí práce)
Diplomová práce sestává z procesuálního autoportrtu formou videodokumentu s výrazními autoreferenčními strategiemi. Du Du si nalévá čaj.
Šípek – zdroj přírodních látek
Motúzová, Eliška ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání antimikrobiální aktivity extraktů různých druhů šípkových čajů. Dále byla stanovována koncentrace biologicky aktivních látek, polyfenolů a flavonoidů, a celková antioxidační aktivita těchto čajů. V teoretické části byly shrnuty základní informace o růži šípkové, rozdělení čajů, přehled biologicky aktivních látek a základní metody extrakce. Praktická část byla věnována stanovení antioxidační aktivity, obsahu polyfenolů a flavonoidů extraktů čajů a dále stanovení antimikrobiální aktivity daných extraktů na bakteriální kmeny Serratia marcescens a Micrococcus luteus. Z výsledků práce vyplývá, že vodné extrakty vykazují jistou mikrobiální aktivitu. Zároveň zvolené extrakty obsahují velké množství polyfenolických a flavonoidních látek.
Antimikrobiální aktivita šípkových čajů
Ďubašáková, Mária ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanovenie koncentrácie biologicky aktívnych látok ako sú polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch s hlavným obsahom Rosa canina. Ďalej bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie extraktu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich aktívnom účinku proti voľným radikálom, popis a rozdelenie čaju, botanický a chemický popis ruže šípovej a základné informácie o baktériách. V experimentálnej časti sú popísane vybrané metódy stanovenia polyfenolov, flavonoidov, celkovej antioxidačnej aktivity pripravených extraktov a tiež overenie antimikrobiálnej aktivity voči grampozitívnej a bramnegatívnej baktérii. Z výsledkov vyplýva, že stanovené extrakty nemajú žiadny inhibičný účinok voči daným baktériám. Taktiež bolo zistené, že vodné extrakty majú vysoký podiel flavonoidov a polyfenolov.
Rodinný dům s čajovou provozovnou
Rydlo, Jan ; Papranec, Michal (oponent) ; Petříček, Tomáš (vedoucí práce)
Tato BP se zabývá návrhem rodinného domu s čajovou provozovnou. Dům je situován jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. V suterénu se v levé části podlaží nachází komerční část domu s kamenným obchodem, skladem čaje a kanceláří pro správu e-shopu. V pravé části se nachází garáž s dílnou a posilovna. V nadzemních podlažích už nalezneme pouze obytné části budovy, které jsou řešeny velmi vzdušně a luxusně. Místnosti jsou velké, s vysokými stropy a velkými francouzskými okny v téměř každé místnosti. Viditelné vazníky v obývacím pokoji a kuchyni v kombinaci s vysokými stropy vytvářejí pocit noblesnosti a volnosti. Stavba je provedena ze ztraceného bednění v podzemní části a z cihelných bloků Porotherm v části nadzemní. Střecha je pultová rozdělená na dvě části svahovaná směrem od středu domu. Celá stavba je velmi dobře zateplena izolačními materiály po celé fasádě a nad nosnými prvky krovů. Dominantní je i velký pozemek, na kterém stavba stojí. V exteriéru domu bude vybudována rozsáhlá okrasná zahrada v části za domem a s užitnou plochou pro pěstování užitkových rostlin v zadní části pozemku. Velké jezírko a altán prospějí pohodě obyvatel domu.
Obsah vybraných alkaloidů v čaji a v kávě
Trenzová, Kristina ; Divišová,, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obsahem vybraných alkaloidů ve vzorcích kávy a čaje. V teoretické části se nachází charakteristika kávovníku a čajovníku, jejich technologie zpracování a doporučená příprava nápoje. Dále je zde rozebráno chemické složení, účinky methylxanthinů na lidský organismus, vlivy na zdraví a metabolismus. Vzorky byly extrahovány do organického rozpouštědla a taktéž připraveny do vodné fáze dle doporučené přípravy. V těchto vzorcích byly hledány xanthinové alkaloidy - kofein, theobromin a theofyllin. Z káv dosahovala nejvyšší koncentrace kofeinu káva Robusta z Indie (1730 mg/l), což odpovídá 1,72 % kávy. Z Arabic byla naměřena nejvyšší koncentrace kofeinu u kávy Honduras (1115 mg/l), což je 1,11 %. Z čajů byly nejvyšší hodnoty naměřeny u Ceylonských typů, nejvyšší koncentrace kofeinu byla naměřena u černého Ceylonu 2087 mg/l, což je 2,08 %. Nejvyšší koncentrace theobrominu byla v Ceylonském zeleném gunpowderu (175,4 mg/l). Do vodných roztoků procházely alkaloidy téměř se 100 % účinností, v závislosti na teplotě a čase. Nejlepší prostup byl u káv připravované pomocí moka konvičky a u čajů pu-erh. Nejhorší u zelených čajů a u vzorků maté.
Bioaktivní látky růže šípkové
Ďubašáková, Mária ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto diplomovej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnych látok ako sú celkové polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch z Ruže šípkovej. V druhej časti bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie etanolu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich účinku proti voľným radikálom, popis čaju, popis Ruže šípkovej a možnosti spektrofotometrického stanovenia prírodných látok, a na záver základné rozdelenie baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené etanolové a vodné extrakty v ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a antioxidačná aktivita Výsledky stanovovania polyfenolov a flavonoidov ukazujú, že pre lúhovanie kvetu je vhodnejšie rozpúšťadlo s etanolom, a pri lúhovaní oplodia šípku je vhodnejšie rozpúšťadlo voda. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity macerátov nenastali žiadne významné rozdiely, mierne vyššiu antioxidačnú aktivitu vykazujú maceráty z kvetu šípku. Extrakty vykazovali antimikrobiálnu aktivitu najmä proti Micrococcus luteus a mierne proti Bacillus cereus. Najväčšia antimikrobiálna aktivita bola stanovená u etanolových macerátov kvetu proti Micrococcus luteus
Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích
Brlíková, Eliška ; Křikala, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabývala stanovením koncentrací vybraných kovů v sypaných zelených, černých a bylinných čajů zakoupených v České republice a mimo ni. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí metody ICP-OES. Většina kovů nebyla ve výluzích detekována. Výsledné koncentrace kovů, které v čajových výluzích byly detekovány, splňují legislativní limity a netvoří tak zdravotní riziko pro člověka. Statistickým zpracováním naměřených výsledků se na základě rozdílných koncentrací vybraných prvků podařilo od sebe odlišit výluhy z černých a ze zelených čajů.
Stanovení vybraných fenolických a těkavých látek v čaji a v čajovém nálevu
Stará, Kristýna ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením fenolických a těkavých látek v čajích a čajových nálevech. Práce srovnává čaje na základě jejich technologie výroby a země původu. Fenolické látky byly stanoveny metodou LC/MS. Fenolické látky byly rozděleny na katechiny a ostatní látky. V methanolových extraktech obsahovaly zelené čaje vyšší koncentrace katechinů než černé čaje. Ze skupiny katechinů byla nejvyšší koncentrace zjištěna u epigalokatechin galátu v zeleném čaji, a to 7,96 mg/g. Černé čaje obsahovaly nejvíce kyseliny galové ze zkoumaných čajů. Nejvyšší obsah kyseliny galové u černých čajů byl stanoven 1,84 mg/g. Čajové nálevy byly připraveny dle klasických postupů typických pro jednotlivý druh čaje. V nálevech byly koncentrace všech látek vyšší u černých čajů. V nálevech ze zelených čajů nebyly detekovány některé látky jako galokatechin galát, kvercetin, kyselina kumarová a kaempferol. Těkavé látky byly analyzovány metodou HS-SPME-GC-MS. Identifikací těkavých látek v sypaném čaji bylo charakterizováno aroma čaje. Pro černé čaje bylo charakterizováno bohaté květinové a sladké aroma. V zelených čajích šlo spíše o svěží a trávové aroma. Látkami, vyskytujícími se ve všech čajích, byly linalool, linalyl anthranilát a -Terpinyl acetát.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.